Иконите на Светите Баташки и Новоселски мъченици

Икона на мъчениците от Батак и Ново село

Икона на мъчениците от Батак и Ново село

Иконата на мъчениците от Новоселския манастир в Априлци

Иконата на мъчениците от Новоселския манастир в Априлци

От 2011 г. – 17 май е обявен за дата, на която да почитаме паметта на Светите Баташки и Новоселски мъченици, жертви на тридневното клане в Батак (1 до 3 май 1876) от осемхилядната башибозушка орда на Ахмед ага.

Канонизацията е извършена от патриарх Максим, за който този ритуал е първи откакто оглавява Българската  православна църква (начело от 1971 г.). Служби ще се извършат в храма в Батак и в Новоселския манастир(Света Троица).

По случая е изографисана икона. Тя представлява композиция, в центъра на която е баташкия храм „Света Неделя“. В двора на църквата са отец Нейчо, отец Петър, богомолци и деца. В четирите ъгъла са нарисувани четири сцени

  1. мъченичеството на Трендафил, изгорен на жив огън;
  2. избиването на седемте дъщери на свещеника;
  3. опожаряването на училището;
  4. жените, които копаят кладенец с голи ръце, за да утолят жаждата на рожбите си.

Идеята за иконата идва от САЩ, където монахини са нарисували подобна икона и от години почитат паметта на мъчениците.  Изображението е изписал зографът от Хисар – Мирослав Асенов.

Литийно шествие с икона на Баташките и Новоселските мъченици беше извършено около храм „Св. Александър Невски“ на 3 април 2011 г.

Осветената от Българската православна църква икона, след престой в храм „Св. Александър Невски“, ще бъде показвана в различни краища на България за преклонение пред паметта на хилядите мъченици загинали в Батак.